Rozmiar opon
Książka podaje...
Wersje ze zwyk³ym podwoziem 1.4 16V - 1.6 16V - 1.5 dCi Rozmiar ogumienia 195/65 R15 T 205/55 R16 H 205/60 R16 H Wersje ze zwyk³ym podwoziem (ci¹g dalszy) 2.0 16V - 1.9 dCi 2.0 T 2.0 dCi Rozmiar ogumienia 205/60 R16 V 205/55 R17 V 205/65 R17 V a mowa teraz o 17 sorry.. 205/50/17 będzie bardzo ale to bardzo zbliżony do obwodu koła 205/55/16 więc takich jakie mam zimowe. Dla mnie osobiście ciut za małe są te koła ale da się na tym jeździć. @ olex79 zależy jeszcze jaka różnica cenowa wchodzi w grę? czy masz już takie opony? czy będziesz kupować? Ja mam zima/lato taki sam rozmiar opony ale 1 cal różnicy (16/17) chyba normalne że nie wyrzucę kół które mi zostały z poprzedniego auta i nie założę takich żeby były jednakowe (na zimę i na lato) (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2020, 23:56 przez Mati.)
Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM
/// Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM /// Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM /// Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Jest tylko 0,4% różnicy w obwodzie
Stare lato też mama 205/55/16 tak jak zimę Wiec zostanę przy kupnie 205/50/17 będzie najbezpieczniej pod względem wielkości i obciążenia zawieszenia z układem kierowniczym ps.Widzimy się w NIEDZIELĘ
Im większe opony tym lepiej moim zdaniem. Oczywiście opona musi się zmieścić do nadkola, wiec nie może być większa niż to co zaleca producent - mam nadzieję, że jest to oczywiste. A wiec opona powinna zawierać się w przedziale zalecanym przez producenta samochodu, ale jak jest taka opcja, to najlepiej gdy jest największa, bo wtedy jazda (moim subiektywnym zdaniem, jest najbardziej efektywna.
Zakup opon, to spore wyzwanie. Proponuje w związku z tym zainteresować się jeszcze http://brostruck.com.pl/zakup-opon-latwi...y-dylemat/ Tam można doczytać na temat typowych wątpliwości dot. doboru opon.
Takie pytanie. Auto waży 1900kg. Nośność opony to max 615kg. Wystaczy czy lepiej kupić z większą ?
Diagnostyka aut osobowych--> DELPHI, DTT4ALL,VCDS
Na chłopski rozum wystarczy. Bo nie masz nacisku 1900 kg na jedną oponę tylko masa jest rozłożona na cztery - tak ja to rozkminiam.
![]() Byłem punkiem, jestem punkiem, będę punkiem do mogiły.
Też tak mysle ale moze ktoś wie lepiej
![]()
Diagnostyka aut osobowych--> DELPHI, DTT4ALL,VCDS
Zgadzam się z przedmówcą, a jest to przecież element specyfikacji który można stosunkowo szybko i sprawnie znaleźć na stronach sprzedawców.
Tutaj przykładowa karta charakterystyki opon Falken Ziex ZE914: https://www.sklepopon.com/temp/etykiety/...B-2-70.jpg Źródło: https://www.sklepopon.com/model-opony/fa...914-ecorun (20-01-2020, 09:45)kowal napisał(a): Im większe opony tym lepiej moim zdaniem. Oczywiście opona musi się zmieścić do nadkola, wiec nie może być większa niż to co zaleca producent - mam nadzieję, że jest to oczywiste. A wiec opona powinna zawierać się w przedziale zalecanym przez producenta samochodu, ale jak jest taka opcja, to najlepiej gdy jest największa, bo wtedy jazda (moim subiektywnym zdaniem, jest najbardziej efektywna. Jeżeli jeździsz z małym obciążeniem, to lepiej. Jeżeli z dużym lub z przyczepką to lepsze będą niższe. To jest taka miękka regulacja przełożenia głównego ;) |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości